Παρασκευή 5 Μαΐου 2017

Κοινή τοποθέτηση επιστημονικών και περιβαλλοντικών φορέων για το Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδή και τη χωροθέτηση του γηπέδου του ΠΑΟ

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση προωθείται η χωροθέτηση του γηπέδου του ΠΑΟ στο Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδή, μαζί με άλλες παρεμβάσεις στο κέντρο της Αθήνας. Ειδικά η χωροθέτηση του γηπέδου έρχεται σε ευθεία σύγκρουση με το θεσμοθετημένο πρόσφατα Ρυθμιστικό Σχέδιο Αθήνας (ΡΣΑ, Ν.4277/2014).
Οι φορείς που υπογράφουν το παρόν είναι αντίθετοι με την χωροθέτηση του γηπέδου στο Γουδή, διότι:
• Η ιδέα δημιουργίας μητροπολιτικώ
ν πάρκων υψηλού πρασίνου που συνδέει τους προστατευόμενους ορεινούς όγκους με τον αστικό ιστό μέσω "ζωνών διείσδυσης" του πρασίνου στην πόλη, είναι στοιχειώδης αρχή της “συμπαγούς πόλης”, αρχή που συνιστά βασική στρατηγική της οικιστικής πολιτικής, τόσο σε περιφερειακό όσο και σε εθνικό επίπεδο (Εθνικό Χωροταξικό/2008).
• Το Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδή έχει θεσμοθετηθεί με τον Ν.732/1977, βάσει του οποίου παραχωρείται μέρος του στους Δήμους Ζωγράφου, Αθηναίων και Χολαργού/Παπάγου, και μάλιστα “με σκοπό την δημιουργία χώρου πρασίνου (άλσους)”. Εντάσσεται από το 1979 στην περιοχή προστασίας του Υμηττού και στο “δίκτυο υπερτοπικών πόλων πρασίνου ήπιας αναψυχής, πολιτισμού και αθλητισμού” του ΡΣΑ/85. Η τελική του θεσμοθέτηση έγινε με νέο ΠΔ προστασίας Υμηττού το 2011 (ΦΕΚ 187/Δ/2011, Αρ 4) από τον Οργανισμό Αθήνας, μετά από ερευνητικά προγράμματα των Αρχιτεκτονικών Σχολών του ΕΜΠ και του Πανεπιστημίου Θράκης. Το ΠΔ προσδιορίζει με σαφήνεια τις επιτρεπόμενες χρήσεις διακρίνοντας τον πυρήνα του Πάρκου από την περιμετρική ζώνη στην οποία επιτρέπονται οι υφιστάμενες κοινωφελείς χρήσεις (πολιτισμού και περίθαλψης) και διοίκηση.
• Η χωροθέτηση μιας μεγάλης αθλητικής μονάδας, με συνοδευτικές χρήσεις εμπορίου και αναψυχής, όπως και με τις τεράστιες απαιτήσεις κίνησης και στάθμευσης αυτοκινήτων, δεν μπορεί παρά να έρθει σε αντίθεση τόσο με τον χαρακτήρα του πάρκου ως τόπου υψηλού πρασίνου, όσο και με τα τέσσερα νοσοκομεία της περιμετρικής ζώνης του. Επιπλέον, επιβαρύνει κυκλοφοριακά αλλά και περιβαλλοντικά τις όμορες περιοχές κατοικίας Παπάγου, Χολαργού και Ζωγράφου.
• Αντίθετα, η χωροθέτηση του γηπέδου του ΠΑΟ στον Βοτανικό που έχει θεσμοθετηθεί ως “διπλή ανάπλαση” προβλέποντας την κατεδάφιση του γηπέδου στην λεωφ. Αλεξάνδρας (χωρίς την υπογειοποίησή της) έχει ενταχθεί στο ΡΣΑ και λύνει το πρόβλημα. Πρόκειται για ένα σύνθετο έργο στην εφαρμογή του οποίου οφείλουν να επικεντρωθούν ο Δήμος Αθηναίων, η Περιφέρεια Αττικής και το ΥΠΕΝ.

Βάσει της πιο πάνω τεκμηρίωσης, καλούμε την Πολιτεία να αποσύρει την πρόταση χωροθέτησης του γηπέδου ΠΑΟ στο Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδή.

ΣΕΠΟΧ - ΕΜΠ-Τομέας Πολεοδομίας & Χωροταξίας - ΕΛΛΕΤ - ΕΕΔΙΠΟΧ -WWF - ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ/Τμήμα Αττικής