Τρίτη 16 Μαΐου 2017

Φωτορεπορτάζ του Παρατηρητή

Πολύς ο κόσμος που μαζεύτηκε στην πλατεία και ακόμα περισσότερος ο κόσμος που την παρακολούθησε διακριτικά. Άνθρωποι όλων των ηλικιών και από πολλές γειτονιές τη πόλης. Γονείς με τα παιδιά τους, παρέες νέων, οικογένειες ολόκληρες. Καθηγητές και δάσκαλοι από τα σχολεία της πόλης, εργαζόμενοι του Δήμου. Οι άνθρωποι της Λαϊκής Συνέλευσης, που το στέκι τους έχει βανδαλιστεί κι έχει αποκλειστεί από «οπαδούς». Η Στρούγκα που κι αυτή έχει υποστεί αποκλεισμό κι επιθέσεις.

Ήταν εκεί και καμιά τριανταριά οργανώσεις, φορείς, συλλογικότητες που έχουν συγκροτήσει με αφορμή την κατάσταση στην πόλη μας ένα Συντονισμό. Οι εκπρόσωποί τους μάλιστα
μίλησαν στη συγκέντρωση δίνοντας το στίγμα της γενικότερης σημασίας που έχει η υπόθεση της Φιλαδέλφειας για όλη την Αττική.

Παραβρέθηκαν και πολλοί άνθρωποι της επιστήμης και του πνεύματος, κάποιοι έστειλαν ιδιαίτερα θερμά μηνύματα.

Για πρώτη φορά στην πόλη παραβρέθηκαν τόσοι άνθρωποι της αυτοδιοίκησης. Πέντε δήμαρχοι από Δήμους της Αττικής, τέσσερις αντιπεριφερειάρχες, πολλά δημοτικά σχήματα και δημοτικοί σύμβουλοι από όμορους και όχι μόνο Δήμους, περιφερειακοί σύμβουλοι. Βρέθηκαν εκπρόσωποι συνδικαλιστικών σωματείων.

Αρκετές πολιτικές οργανώσεις που καλύπτουν το μεγαλύτερο φάσμα της Αριστεράς είχαν απευθύνει τα δικά τους καλέσματα και βρέθηκαν στη συγκέντρωση με τα χρώματά τους και τα πανό τους.
Μετρήστε τους όλους αυτούς και αν βγαίνουν πολλοί παραπάνω από… 150 (ή 300 κατ’ άλλους) τότε δεν ξέρετε… αριθμητική.
Το θέμα όμως δεν είναι ποσοτικό, αν και αυτό έχει τη σημασία του, αφού η συμμετοχή σε αυτή τη συγκέντρωση ξεπέρασε κάθε προηγούμενο (οι προεκλογικές συγκεντρώσεις του 2014 στην πόλη ήταν πολύ μικρότερες). Η σπουδαιότητα αυτής της εκδήλωσης έγκειται στο γεγονός ότι μετά από τρία χρόνια, για πρώτη φορά στην κεντρική πλατεία της πόλης έγινε μια ειρηνική εκδήλωση. Μετά από πολύ καιρό οι κάτοικοι αυτής της πόλης είχαν την ευκαιρία να πάρουν μέρος σε μια εκδήλωση διαμαρτυρίας, χωρίς να αισθάνονται απειλούμενοι. Έγινε ένα βήμα να σπάσει ο τρόμος που έχουν επιβάλει στην πόλη οι γνωστοί-άγνωστοι. Και αποδείχθηκε ότι δεν είναι ανέφικτο να επανέλθει η ομαλότητα και η ηρεμία στην όμορφη πόλη μας, χωρίς να έχουμε ανάγκη τις δυνάμεις καταστολής.

Ποιοι δεν ήταν εκεί;
Οι «παράγοντες» και παραγοντίσκοι της πόλης που τόσο καιρό δεν είδαν, δεν άκουσαν να γίνεται τίποτα το μεμπτό στην πόλη. Όλοι αυτοί που κρυφο-χαίρονται όταν προπηλακίζεται ο δήμαρχος, οι αντιδήμαρχοι και οι δημοτικοί σύμβουλοι από τραμπούκους και δυναμιτίζουν το κλίμα παρακρατικής εκτροπής στην πόλη.
Οι δημοτικοί σύμβουλοι, που ενώ έχουν γίνει πολλές φορές κοινωνοί της βίας στα δημοτικά συμβούλια και σε άλλες εκδηλώσεις, έκριναν ότι δεν πρέπει να δώσουν το παρών σε μια συγκέντρωση για τη δημοκρατία. Ενώ οι ίδιοι είχαν σπεύσει λίγο καιρό πριν να παραβρεθούν και να φωτογραφίζονται με τους «διαδηλωτές - οπαδούς» που φώναζαν αισχρά συνθήματα για το Δήμο και ζητούν «όλο το άλσος γήπεδο». Κάποιοι από αυτούς ίσως φοβήθηκαν μην να τα χαλάσουν με τον μεγαλοπαράγοντα «επενδυτή» και κάποιοι πήραν γραμμή από τα οπαδικά σάιτ που τους εγκάλεσαν (εξαίρεση αποτέλεσε η επικεφαλής ενός μόνο σχήματος της αντιπολίτευσης).
Οι «δημοσιογράφοι» που… βαρέθηκαν να καλύψουν την εκδήλωση και αρκέστηκαν να τραβήξουν κάποιες φωτογραφίες από μακρινές γωνιές, ή πριν ξεκινήσουν καν οι ομιλίες.
Κάποιοι δεν ντράπηκαν να ψέξουν τα ελάχιστα τοπικά ηλεκτρονικά μέσα που έδειξαν πλάνα της εκδήλωσης και έγραψαν ότι είχε κόσμο. Και κάποιοι έπιασαν πάλι το… μυστρί για να εκτοξεύσουν λάσπη.

Συναυλία παρά τις απειλές…

Η εκδήλωση έκλεισε με συναυλία από το συγκρότημα IRIFEZ, παρά τις… φιλότιμες προσπάθειες των «ειρηνικών» οπαδών να ματαιώσουν το καλλιτεχνικό πρόγραμμα, με απίστευτες προσωπικές απειλές στα μέλη συγκροτήματος που είχε ανακοινωθεί αρχικά ότι θα συμμετάσχει. Ακόμη και η μουσική δείχνει να αποτελεί απειλή για αυτούς που θέλουν μια πόλη στα μέτρα τους.

πηγές φωτογραφιών : ΕΟΣ  & Agelos Kalodoukas